KauPlay är Karlstads universitets mediatjänst med fokus på webbaserad produktion, lagring och distribution av video.

Videoportalen kauplay.kau.se

Som lärare har du möjlighet att hantera video i KauPlay

Du kan…
  • ladda upp befintliga videofilmer för lagring och distribution. Systemet tar emot de flesta standardformat för digital video, och omvandlar dessa till ett format som passar alla användare.
  • producera egna filmer direkt i KauPlay, exempelvis genom att spela in dig själv med din webbkamera – kanske för en välkomsthälsning eller ett veckobrev i videoformat.
  • göra skärminspelningar där du ger en föreläsning, visar hur man använder en programvara, kommenterar ett arbete, osv.

De filmer du laddar upp eller spelar in kommer du enkelt åt för återanvändning även i andra kurser och sammanhang.

Du har möjlighet att ytterligare bearbeta dem. Du kan …

  • lägga till metadata, och du kan utföra enklare videoredigering genom att exempelvis trimma början och slut på dina video.
  • skapa videoklipp, för att på ett enkelt sätt kunna publicera bara ett avsnitt av en längre film.
  • välja olika sätt att publicera dina filmer, exempelvis genom att skapa spellistor och kanaler. Spellistorna kan i sin tur bäddas in i lärplattformen eller i vilka webbsidor som helst. Och du kan publicera dina filmer “för världen” i portalens olika kategorier.
  • producera video genom uppladdning och inspelning direkt i portalen.

KauPlay i mobilen eller plattan

KauPlay bygger på systemet Kaltura som har tagit fram appar för iOS och Android. Med dessa kan man exempelvis ladda ned video för att kunna se offline. Appen Kaltura MediaSpace GO hittar du hos Appstore och GooglePlay.

Vem kan se innehållet?

Innehåll som publiceras i kategorier är öppet för alla att se. Kanaler kan ställas in så att enbart den som har inloggning kan se innehållet. Om en film är "Unlisted", vilket är standard när en film laddas upp är filmen sökbar, men bara för inloggade användare.

Viktigt att tänka på

När du laddar upp din film, fyll då i meta-taggar för din video. Detta kan förslagsvis vara t ex kurskod, ämne, ord som beskriver din film.

Var också noga med att inte använda material som du inte har rättigheter till i din film. Om du väljer att publicera din film för allmänheten bör du använda ljud, bilder och musik som har en Creative Common-licens. Du hittar sådant material lättast via söktjänsten CC Search. Se till att i beskrivningen av filmen ange rätt CC-licens och länka till originalet. Det är du som publicerande lärare som ansvarar för att upphovsrätten efterlevs. Läs mer om upphovsrätt på Karlstads universitetsbibliotek: Upphovsrätt i undervisning

Ett pågående utvecklingsarbete

KauPlay som förvaltas av IT-avdelningen kommer att fortsätta utvecklas i samråd med representanter från verksamheten.